
Degustace koňaků - zážitek pro opravdové fajnšmekry
Koňak je typ brandy vyráběný z hroznů vinné révy. Zajímavostí je, že některé koňaky zrají v dubových sudech až několik desítek let. Proto, aby se koňak mohl nazývat koňakem, musí splňovat několik zákonem stanovených pravidel: musí pocházet ze západní Francie, konkrétně z okolí v blízkosti města Cognac, nejméně dva roky musí zrát v dubových sudech a musí být vyroben pouze z bílých odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Nejčastěji koňak obsahuje 30 – 40 % alkoholu. Nejvíce však může mít až 70 %. Na výrobu jednoho litru koňaku je potřeba 9 litrů vína.
Koňak se pije při pokojové teplotě cca 19°C z tzv. koňakovky. Sklenka má krátkou nožičkou a drží se dlaní zespoda. Koňak se tak ještě více ohřeje a uvolní se jeho aroma.
V průběhu degustace vám budou k dispozici znalci, kteří rádi zodpovědí vaše případné dotazy.
Tento zážitek dosud nebyl ohodnocen žádným uživatelem. Pokud jste jej zažili, ohodnoťte jej jako první.
V každé kultuře existuje určitá forma terapeutické masáže; popisy mnoha metod, které jsou používány dodnes, známe z nejstarších zapsaných lékařských textů. Čínský rukopis z roku 2700 před naším letopočtem doporučuje každé ráno provádět automasáž „proti nachlazení.